Alarm ve Bildirim Uygulamaları
Alarm Bildirim Uygulamalarında Neler Yaptık/Nerelerde Uyguladık?
Fabrikalardaki kritik durumların izlenmesi ve yetkiliye bildirilmesini içeren bir uygulamadır. Bu bir kompresörün hava basıncının izlenmesinden, hammadde depolarının seviye izlemesine ya da bir jeneratör, UPS gibi kritik araçların sürekli izlenerek durumlarının bildirilmesini içermektedir. Fabrikalarda üretime engel olabilecek kritik durumlar sürekli ölçülür ve izlenir, girilen set değerlerinin üstünde ya da altında bir değer var ise mail, sms, telefon araması gibi bir çok yöntem ile bildirimler sağlanabilir.
Alarm Bildirim Uygulamalarında Neler Kullandık;
SCADA sistemleri, PLC ler, HMI ( Operatör Paneller )
Fabrikalarda bulunan kritik ekipman, makine, cihaz ya da ortamlarla ilgili veriler toplanarak bildirimler oluşturulur.
Örnek vermek gerekirse fabrikanızda kompresörünüzün hava basıncı kritik ise ve 5 bar altına düşmesi üretimde kayıplara sebep oluyorsa kompresör basıncı sürekli okunarak veriler kaydedilir. Belirleyeceğiniz set değerinin altına düşen hava basıncı ile alarmlar oluşturulur.
Başka bir örnek ise; sıcaklık, rüzgar gibi meteorolojik bilgilerin okunması ya da makinalardaki termik, sigorta, çekilen akım gibi birçok bilginin okunarak alarm oluşturulması mümkündür.
Oluşturulan alarmların bildirilme yöntemleri;
- HMI ile operatörlere görsel alarm oluşturulabilir
- Işıklı sesli sirenler ile bildirimler oluşturulabilir
- Telegram mesajları ile cep telefonlarına alarm mesajları iletilebilir
- Email ile alarmlar mail gönderilebilir.
İşe, işletmeye, duruma ve makinelere göre birçok özel alarmalar oluşturularak kritik durumlar kontrol altına alınabilir.