Akıllı Enerji İzleme Çözümleri
Akıllı Enerji İzleme Kapsamında Neler Yaptık/Nerelerde Uyguladık?
Enerji maliyetlerinin her geçen gün artmasıyla birlikte, kaçak, kayıp ve gereksiz tüketimlerin tespit edilerek müdahale edilmesi gerekiyor. Ayrıca ürün maliyetleri hesaplanırken hangi makinenin ne kadar enerji tükettiği de hesaplanarak ürün maliyetlerinin netleştirilmesi içinde enerji tüketim ölçümlerinin yapılması gerekiyor. Bu sayede fabrikalardaki enerji tüketimlerini kontrol altına alabiliyoruz.
Akıllı Enerji İzleme Kapsamında Neler Kullandık;
SCADA sistemleri, PLC ler, HMI ( Operatör Paneller ), enerji analizörleri
Enerji izleme sistemi; İşletmelerin enerji tüketiminin ve enerji hattının anlık olarak tek bir merkezden izlenmesine, analiz edilmesine ve yönetilmesine olanak sağlayan sistemdir. Tüketicilere, enerji tüketim alışkanlıkları hakkında bilgi sağlanmasını ve kullanılan enerjiye dair verilerin toplanmasını amaçlamaktadır.
Enerji izleme sisteminin faydaları
Enerjinin maliyetinin oldukça yüksek olduğu günümüz dünyasında, işletmeler için enerji izleme sistemi kullanımı önem arz etmektedir. Enerjinin doğru kullanılması, enerji takibi yapılarak doğru analizler elde edilmesi sayesinde mümkün olmaktadır. Enerji izleme sisteminin işletmelere sağladığı başlıca faydalarıdır.
Enerji izleme sistemi, bir tesiste enerjinin nasıl kullanıldığına dair daha iyi bilgi, verimliliği artırmak, atıkları en aza indirmek ve enerji tüketimini azaltmak için bir dizi olasılık belirlemenize ve doğal kaynakları daha etkili kullanmanızı sağlar.
Enerji izleme sisteminden gelen verilerin değerlendirilmesi, bir tesis içindeki operasyonu ve üretim faaliyetlerini olumsuz etkileyebilecek mevcut veya olası sorunları ortaya çıkarabilir.
Enerji izleme sisteminden alınan veriler, hem anlık hem de süreklilik arz eden sorunların bulunmasını ve düzeltilmesine yardımcı olarak üretkenliğin artmasını sağlar.
Enerji tüketimi alışkanlıklarının belirlenerek, hangi alanlarda enerji tasarrufunun yapılabileceğine dair veriler sunar.
Enerji izleme sisteminin, geniş protokol desteği ile enerji analizörü, reaktif güç rölesi, elektrik sayacı gibi cihazlarınızdan verileri anlık olarak toplayabilirsiniz Ekipman enerji parametreleri aşıldığında;
Enerji izleme sistemi, bakımcı ya da teknisyen gibi ilgili kişileri bilgilendirebilir ya da enerji sisteminde oluşabilecek kesintileri önceden tahmin edebilir.
Böylece planlanmamış bir kapanma ile karşılaşmak yerine önceden plan yapmanıza olanak tanır.
Enerji izleme sistemi, tehlikeli alanlardaki ekipmanın enerji kaçağı gibi durumların öngörülmesini sağlayarak, personelin potansiyel olarak tehlikeli ortamlara maruz kalmasını önler.
Enerji izleme sistemine dahil edilen sensörler, çeşitli ek parametrelerin (sıcaklık, basınç, akış hızı, titreşim, durum göstergeleri, vb.) ölçülmesini de sağlar.
Enerji izleme sisteminin sunduğu enerji tasarrufu imkanları sayesinde, enerjiye ayrılan bütçenin azalması, işletmelerin kaynaklarını diğer alanlara yönlendirebilmesine olanak sağlamaktadır.
Sunduğu kapsamlı veriler sayesinde, oldukça detaylı bir enerji izleme sürecinin yürütülmesini ve sonraki dönemler için yapılacak olan enerji bütçesi planlamalarının gerçekçi olmasına imkan vermektedir.
Enerji izleme sisteminin tüm faydaları, doğrudan veya dolaylı olarak bir işletmenin bütçesini etkilemektedir. Sağladığı faydaların sadece biri bile, enerji izleme sistemi kullanmak için geçerli bir neden sayılmalıdır.
Enerji izleme sistemi; tüketim, frekans, gerilim ve akım gibi, enerjiye dair pek çok parametrenin takip edilmesi ve raporlanmasını içermektedir. Kullanıcılara, günün herhangi bir saatinde ne kadar enerji kullanıldığı ve nasıl kullanıldığına dair veriler sunmaktadır.
Veriler, enerji tüketiminin detaylı şekilde incelenmesini sağlamak amacıyla, tüketilen her enerji türü (elektrik, ısı, su, gaz) için yerinde veya binada bulunan sayaçlar veya alt sayaçlar kullanılarak toplamakta ve enerji izleme sisteminde raporlanmaktadır.
Bununla birlikte enerji izleme sistemi, enerji takibi için detaylı bilgi ve analiz talep eden işletmelere, enerji analizörü Modbus destekli multimetreler kullanılarak elde edilen veriler de sunulabilmektedir