Verimlilik Takibi

Verimlilik Takibi Kapsamında Neler Yaptık/Nerelerde Uyguladık?
 
Günümüz şartlarında üreticilerin rekabet edebilmeleri için, üretimlerini ölçmeleri ve değerlendirmeleri gerekmektedir. Fabyon otomasyon olarak fabrikalardaki makinelerin ürettikleri ürünlerin miktarlarını, hangi operatörün ne kadar üretim yaptığını, makinelerin arıza ve duruşlarını, makinelerin ne kadar çalışıp hangi verimde çalıştığını ölçerek fabrika yetkililerine bildirebiliyoruz. Bu sayede fabrika ve makinelerin gerçek zamanlı performansları ortaya çıkıyor ve çok fazla zaman geçmeden müdahale edilmesi kolaylaşıyor.
 
Verimlilik Takibi Kapsamında Neler Kullandık;
 
SCADA sistemleri, PLC ler, HMI ( Operatör Paneller )
 
Verimlilik: Bir üretim yada hizmet sisteminin ürettiği çıktı ile, bu çıktıyı yaratmak için kullanılan girdi arasındaki ilişkidir. Bu nedenle verimlilik, çeşitli mal ve hizmetlerin üretimindeki kaynakların emek, sermaye, arazi, malzeme, enerji, bilgi- etken kullanımıdır diye tanımlanır.
Verimlilik Artışı her şeyden önce sürdürülebilir olmalıdır. Geçici iyileştirmeler ile yapılan uygulamalar yönetim takibi ve baskısı azaldığı zaman tekrar eski kültüre dönüş yapma eğiliminde bulunurlar. Bu sebeple yapılan tüm verimlilik iyileştirmeleri sistematik, şirket kültürüne uygun, ve içinde insan olduğu unutulmadan tasarlanan süreçlerin teknoloji ile takibi ile gerçekleştirilmelidir.
 
Tüm Verimlilik Artışları ölçümleme ile başlar. Yapılan tüm çalışmaların kayıt altına alınması, mevcut durumun ölçümlemesi için gereklidir. Kayıtlar denetleme kültürüne giden yolu da açacağı ve öncelikle bireylerde oto kontrol motivasyonu sağlayacağı için, tüm çalışmaların haftalık olarak raporlanması iyi bir başlangıç noktası olabilir.
1-Hareket dökümlerinin alınması Fabrikalarda ölçülecek makine, ekipman, cihaz ya da proseslere bağlanan sensörler ile PLC inputları okur ve girdi olarak değerlendirir.
2-Haftalık ve aylık raporların oluşturulması; Kurulacak SCADA, Software aracılığı ile bilgiler raporlanır ve kullanıcılara sunulur.
3-Kurum içi denetleme kültürünün oluşturulması
4-Yeni kültür için ekip eğitimleri sağlanması
5-İş süreçlerinin oluşturulması
6-Süreçlerin dijitalleştirilmesi
7-Anlık süreç raporlarının hazırlanması
8-Haftalık ve aylık bazda süreç iyileştirilmesi
 

VERİMLİLİK ANALİZİNDE YÖNTEM VE ARAÇLAR

 
-Mevcut durum-verimlilik analizi
- Proje ekibi oluşturma
-Eğitim süreç ve metodu
-Ölçme ve değerlendirme analiz etme
-Workshop
-Rapor sunum aşamalarından oluşmaktadır
Teklif ya da bilgi alın

+90 (232) 853 30 39